Bockning

Bockning av plåt och plast

Bockning är en bearbetningsmetod som används för att forma och böja material till en önskad form. Bockningen anpassar materialets form till de exakta specifika dimensionerna och specifikationerna som projektet och du som kund behöver.

Genom att välja rätt teknik och material kan produkter med hög precision och kvalitet skapas. Vår toppmoderna maskinpark har allt från manuella kantpressar, med förberedande simuleringsstationer, till högteknologiska bockautomatceller.

Vi hjälper dig självklart med vilka bearbetningsmetoder och material som du kan behöva till just ditt projekt. Kontakta oss för rådgivning!

  • Anpassade lösningar efter era behov.
  • Högsta kvalitet och leveranssäkerhet.
  • Certifierad legotillverkare.

Rörbockning, rullbockning och andra tekniker

Det finns flera olika bockningstekniker för att forma plåt. Vilken teknik som används beror på materialets tjocklek, storlek och den önskade formen. Ibland kräver projektet en kombination av dessa tekniker för att uppnå de önskade resultaten.

Rörbockning

Rörbockning är en teknik som används för att forma och böja rör, såsom stålrör eller aluminiumrör, till en önskad form. Rörbockningen utförs vanligtvis med hjälp av en form och en stämpelpress, eller en annan typ av mekanisk verktyg.

Rullbockning

Rullbockning är en specifik metod för bockning som använder en serie av rullar med olika former för att forma plåtmaterialet. I rullformning dras plåten eller röret mellan rullarna och böjs tills det har den önskade formen.

Kantbockning

Bockning i plåt som utförs i kantpress kallas för kantbockning. Det är en teknik som används för att böja plåt i en specifik form genom att pressa den mot en form eller ett formverktyg. Resultatet är en jämn och precis böjning med en konsistent tjocklek längs hela böjen.

Hydroformning

Är en teknik där högtrycksvatten används för att forma och böja metallrör och plåt. Genom att placeras inuti en form och exponeras för högtrycksvatten böjs och formas materialet till en önskad form. Denna teknik är ett alternativ till traditionella bockningstekniker som stämpelbockning och kantbockning. Det  ger ofta högre precision och mindre skada på materialet.

Bockning i plåt och andra material

Det finns många olika material som kan bockas så som stål, rostfritt och aluminium samt plastmaterial som PVC och polykarbonat. Varje material har sina unika egenskaper, inklusive styvhet, hållfasthet och smidighet som påverkar den bockningsteknik som är mest lämplig för det specifika materialet.

Stål är ett av de mest använda materialen för bockning, och är känt för sin hållfasthet och styvhet. Aluminium är en annan mycket använd metall som används för bockning. Aluminium är känt för sin lättvikt och smidighet, vilket gör det till ett bra val för tillverkning av lättviktsdelar.

Plastmaterial som PVC och polykarbonat används ofta för tillverkning av produkter som skyltar, fönster och rör. Dessa material är mjukare och mer smidiga än metaller, vilket gör dem lättare att böja.

Tillverkning

Vi har lång erfarenhet och hög kompetens inom plåt- och plastbockning. Vi tillverkar allt från små korta serier till stora serier vilka kräver flexibilitet och mångsidighet. Bockning av plåt och plast i våra kantpressar och kantvikmaskiner klarar upp till xx mm i tjocklek och xx meter i längd.

Vår bockning av plåt ger rätt flöde och bästa resultat

Ett genomtänkt produktionsflöde ger bästa resultat. Bockning är en annan viktig process i vår produktion.